Hatha Yoga

Yoga HW geeft yoga les vanuit de Hatha yoga. Waarschijnlijk is niet voor iedereen duidelijk wat dit inhoudt, daarom volgt hier een algemene beschrijving.


Hatha yoga is de meest oude yoga stijl. Veel yogastijlen zijn afgeleid van deze vorm.

Hatha werd vroeger beoefend door monniken die milde lichaamsbeweging nodig hadden naast het vele mediteren en tevens als voorbereiding op het mediteren.

Ha betekent, in Sanskriet, zon en Tha betekent maan. Deze worden, binnen de yoga, gezien als tegenstrijdigheden. Binnen de Hatha komen tegenstrijdigheden samen.


Hatha yoga is meer dan alleen bewegen.

In de Hatha yoga houd je een yogahouding een aantal ademhalingen vast, zonder dat het oncomfortabel wordt. Spanningen verdwijnen hierdoor uit het lichaam.

Een Hatha yoga docent leert je niet om de houdingen perfect uit te voeren, maar moedigt aan om dingen te laten gebeuren en daar toeschouwer van te zijn.

Goed of fout zijn zaken van de ego en juist binnen de Hatha wil je die loslaten.


Ademhalingstechnieken bij Hatha yoga

Het samenbrengen en verbinding creëren tussen lichaam en geest doe je door de yogahoudingen te combineren met ademhalingsoefeningen en -technieken (pranayama's). De ademhalingstechnieken zorgen ervoor dat je bewust bent van je ademhaling en wat deze voor je kan betekenen.

TIjdens Hatha yoga leer je bijvoorbeeld het verschil tussen de buik- en borstademhaling. Ook leer je meer over de niveaus van de adem, hoe je deze beheerst en hoe je hier ook in kan pauzeren.


Het doel van de Hatha yoga

Door Hatha yoga te beoefenen ben je jezelf aan het trainen om lichaam en geest in balans te brengen en te houden.

Tegenwoordig staat Hatha yoga vooral bekend als de yogavorm die:

  • je soepeler maakt,
  • je leert met stress om te gaan,
  • een positief effect heeft op je organen en zenuwstelsel.

En doe je regelmatig aan Hatha yoga zonder de doelen of je eigen doel te kennen, dan ga je wellicht vanzelf merken dat je met meer balans in het leven staat.