Yoga ?

Betekenis van het woord yoga

Het woord 'yoga' is afgeleid van het Sanskriet woord Yuji dat 'verbinding' betekent. Het gaat dan om de verbinding tussen allerlei laden die tegengesteld lijken te zijn, zoals: lichaam en geest, buiten en binnen, spanning en ontspanning.


Is yoga een religie/geloof?

Yoga is geen religie. Het is een filosofie die een paar duizend jaar geleden in India ontstond.

De yoga die wij vandaag de dag in de westerse wereld beoefenen is vooral toegespitst op Hatha yoga en gericht op het fysieke systeem van zintuigen, organen, bloedvaten, spieren en zenuwen. Deze 'moderne' yoga wordt beschouwd als een ontdekkingsreis door het innerlijk, ongeacht of men een godsdienst (welke dan ook) wel of niet belijdt.


Yoga is niet zweverig

Het beoefenen van yoga houdt je juist met beide voeten op de grond. Je hebt tijdens het beoefenen van yoga veel aandacht voor je lichaam, je ademhaling en je pure fysieke gewaarwordingen. Daar is niets zweverigs aan. Je hoeft dus ook helemaal niet geïnteresseerd te zijn in spirituele zaken om van yoga te houden.


Yoga en lenig zijn

Yoga is niet prestatie gericht. Je hoeft er niet lenig voor te zijn. Het beoefenen van yoga bevordert wel de soepelheid van het lichaam. Behalve dat, doet yoga veel meer voor je.


Wat yoga doet

In elke yogales doe je een aantal yogahoudingen (asana's). De houdingen hebben als doel de organen, de klieren, de gewrichten, het zenuwstelsel, de bloedvaten en/of het evenwicht beter te laten functioneren. Tijdens het uitvoeren van een houding rek, strek, span en ontspan je allerlei spieren, dit zorgt voor een betere doorbloeding van het hele lichaam. De combinatie van het doen van yoga houdingen en ademhalingsoefeningen (pranayama's) zorgt voor een bewuste ontspanning. Met yoga krijgt het lichaam de kans om te ontspannen, te herstellen en om op te laden, dit heeft een diepe doorwerking op het energiesysteem en het zenuwstelsel.

Tijdens de yogales ben je met je aandacht bij de oefeningen en dus met je aandacht in het hier en nu. Hierdoor vergroot je het innerlijk bewustzijn. Je krijgt inzicht in de wisselwerking tussen denken en voelen. Zo leer je de signalen van je lichaam bij bijvoorbeeld stress en vermoeidheid eerder te herkennen.

Door yoga zal je je niet alleen lichamelijk fitter en ontspannen voelen, maar het kan je ook mentaal en emotioneel meer energie en ruimte geven.